home | webwinkel | muziek | CV | Gottschalk Prophecies | persreacties Lunceford | reacties Big Easy | video | contact

boek Big Easy Big Bands | Blog Rhythm Business

over Eddy Determeyer

Eddy Determeyer (’s-Hertogenbosch, 13 juni 1942) organiseerde in 1964-76 jazzconcerten in Delft, Arnhem en Groningen en publiceert sinds 1972 over jazz, improvisatiemuziek, rhythm and blues en verwante stijlen. Hij schreef duizenden artikelen voor Nederlandse kranten, tijdschriften en websites. Momenteel is hij actief voor onder meer www.jazzismmagazine.nl, www.DoctorJazz.nl en www.draaiomjeoren.nl.
Over het door hem samengestelde maandelijkse radioprogramma “Holiday for Hipsters” (www.concertzender.nl) met een selectie van jazz, blues en Latinmuziek uit de jaren dertig, veertig en vijftig merkte Platter Rattler in Juke Box Gems op: “Never, but never less than four stars.” Klik hier voor de historische tweede uitzending van het programma, van juni 2002.
Met pianist Nanne van der Werff ontwikkelde hij het programma The Gottschalk Prophecies, over de Amerikaanse componist Louis Moreau Gottschalk (1829-1869) en zijn pionierswerk op het gebied van Latin muziek en (proto)jazz.
Bass & Poetry is een project rond de dichters die jazz als inspiratiebron gebruikten, van Langston Hughes tot Hans Vlek, dat hij samen met bassist Bert van Erk uitvoert.
Samen met Sem “The Swingmaster” van Gelder vecht hij met enige regelmaat een “Battle of the 78s” uit, waarbij de dj’s elkaar en het publiek te lijf gaan met jazz en rhythm and blues op 78 toeren.
Het jaar 2013 zal voor een belangrijk deel gewijd zijn aan het in kaart brengen en het ontsluiten van de honderden concertopnamen die hij gedurende de jaren zeventig en tachtig voor Wichers Audiovisuals produceerde, in Groningen maar ook tijdens een aantal North Sea Jazz Festivals. Klik hier voor een sample, het optreden van het basduo Slam Stewart-Major Holley, tijdens het NSJF 1983.
Determeyers boek ‘Rhythm is our Business: Jimmie Lunceford and the Harlem Express’ (The University of Michigan Press, 2006) werd vanwege de degelijke research onderscheiden door de Association for Recorded Sound Collections en radiostation W.E. A.L.L. B.E. in Memphis. Klik hier voor enkele van de persreacties.
Zijn nieuwe boek ‘Big Easy big bands: Dawn and rise of the jazz orchestra’ plaatst de geschiedenis van de New Orleans jazz in een nieuw perspectief.

logo RB